Toimintaohje perhekoteihin ja laitoksiin koskien COVID-19

Hyvä yhteistyökumppanimme,

Suomessa havaitaan nyt päivittäin uusia koronavirus (COVID-19) -tartuntoja. Jotta pystymme suojaamaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän ja Keravan sijoittamia lapsia ja nuoria sekä teitä työntekijöitä ja teidän läheisiänne pyydämme teitä toimimaan tämän ohjeen mukaisesti.

Ensisijaisesti kaikissa perhekodeissa ja laitoksissa on noudatettava terveysviranomaisten ohjeita. Uuden koronaviruksen, kuten muidenkin tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi on syytä muistaa perussäännöt:

Kotilomat

Sijoitettujen lasten kotilomista sovittaessa käytetään erityistä tapauskohtaista ja kokonaisvaltaista harkintaa yhteistyössä lapsen, perheen ja sijaishuoltopaikan kanssa soveltaen terveydenhuollon viranomaisten ohjeita. Kotilomat voivat olla tilanteesta riippuen lasta altistumiselta suojaava tai altistumisriskiä lisäävä tekijä. Erityisesti harkinnassa otetaan kuitenkin huomioon lapsen etu ja oikeus yhteydenpitoon läheistensä kanssa. Lastensuojelulain mukaisille rajoituspäätöksille ja yhteydenpidon rajoittamiselle tulee aina olla lastensuojelulaissa mainitut perusteet. Lastensuojelulain mukaisten rajoituspäätösten perusteena ei voi olla ainoastaan lapsen koronakaranteenin tai eristyksen toteuttaminen tai turvaaminen. Terveysviranomainen päättää tartuntatautilain mukaisista rajoittamistoimenpiteistä karanteenin tai eristyksen aikana ja tällöin yhteydenpidon rajoittamispäätöstä ei tarvitse tehdä.

Vierailuja laitoksissa ja perhekodeissa ei voi kategorisesti kieltää, vaan jos infektioita laitoksessa on, tulisi tapaaminen voida järjestää muussa tilassa, ei lasten asuintiloissa.

Aluehallintovirasto ja STM ovat laatimassa ohjeita sijaishuoltoon ja mm. sijoitettujen lasten kotilomiin liittyen, ja ne saatuamme noudatamme luonnollisesti niitä.

Matkustusluvat

Sosiaalityöntekijät eivät myönnä matkustuslupia ulkomaille sijaishuollossa oleville lapsille ajalla 18.3 - 31.5.2020. Myös kotimaan matkailua tulisi välttää.

Asiakassuunnitelmaneuvottelut

Olemme antaneet henkilökunnalle ohjeet, joiden mukaan neuvottelut tulisi pitää ensisijaisesti etäyhteyksien kautta.

Yleisötapahtumat

Pyydämme teitä välttämään suuria kokoontumisia ja yleisötapaamisia.

Yleistä

Lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää tulee tiedottaa, mikäli Keski-Uudenmaan soten tai Keravan sijoittamalla lapsella epäillään olevan koronavirustartuntaa.

Keski-Uudenmaan soten koronavirusta koskevat ohjeet löytyvät täältä 

 

Turvallista arkea ja hyvää terveyttä toivoen,

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän lastensuojelupalvelut

Päivitetty 23.3.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN