Tulevaisuuden sotesta totta jo nyt Keski-Uudellamaalla

Johtajan blogi 3/2017

Jatkuvalla toiminnan parantamisella sote ihmisen kokoiseksi

Keski-Uudenmaan soten alueen kuntien pitkäaikainen yhteistyö ja yhteinen sote-asioiden suunnittelu johti kesällä 2017 sote-kuntayhtymän perustamiseen. Järjestämisvastuu sote-palveluista siirtyy kuntayhtymälle vuoden 2018 alusta. Kuntayhtymän tavoite on hyvinvointihyötyjen saavuttaminen, asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen ja palveluitten vaikuttavuuden lisääminen – kaikkia näistä samaan aikaan.

Kuntalaisen näkökulmasta kuntayhtymän järjestämistoiminta merkitsee esimerkiksi sitä, että terveyden edistämisen uusimmat mahdollisuudet tarjotaan kuntalaisille, alueella käynnistyy mm. matalan kynnyksen palveluiden verkosto ja kotiin vietävät palvelut vahvistuvat alueellisen kotisairaalan myötä. Yhtymävaltuusto on joulukuun kokouksessaan päättänyt myös monista muista konkreettisista palveluiden parannuksista alueella tulevana vuonna 2018 sekä lukuisista muista kehittämiskohteista aina vuoteen 2022 saakka.

Kuntalaisten osallisuus palveluiden kehittämiseen on yksi tärkeistä tavoitteista. Tulossa on avoimia työpajoja, keskustelutilaisuuksia ja kyselyitä alueen asukkaille. Asiakkaiden näkemyksiä halutaan saada myös erilaisissa asiakasraadeissa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yhteinen tehtävä jäsenkuntien kanssa. Kuntien vastuulla on paljon sellaisia hyvinvointia tukevia tehtäviä, jotka eivät suoraan liity sote-sektoriin, kuten liikuntapaikkojen ja kulttuurin tarjonta. Alueen kuntajohtajat ovatkin nähneet tärkeäksi tiivistää yhteistä tekemistä ja suunnittelua kuntayhtymän kanssa hyvinvoinnin edistämisessä. Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös alueen vapaaehtois- ja järjestötoimijoiden kanssa mm. Keski-Uudenmaan yhdistysverkostossa.

Kuntayhtymän yhteistyö Hyvinkään sairaalan kanssa on tiivistä myös tulevana vuonna. Sairaalanmäen osaamiskokonaisuus ja uusi H-sairaala mahdollistavat yhteisen suunnittelun kautta yhä saumattomammat palveluketjut asukkaille.

Alueen sote-asiantuntijat osallistuvat tiiviisti Uudenmaan maakunnan sote- valmisteluun, jota toteutetaan täyttä vauhtia niissä raameissa jotka sote- ja maakuntauudistuksen kehittyvä lainsäädäntö antaa.  Hallituksen esityksessä valinnanvapauslainsäädännöksi on vasta päättyneellä lausuntokierroksella todettu vielä paljon parantamisen varaa. Meillä Keski-Uudellamaalla toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuella valinnanvapautta kokeiluna jo nykyisen lainsäädännön puitteissa. Voi hyvällä syyllä sanoa, että Keski-Uudellamaalla on tällä hetkellä maan laajin kokemus valinnanvapauden käynnistämisestä ja toteuttamisesta kaikilla valinnanvapauden osa-alueilla: lääkäri- ja hoitajavastaanottojen kokeilussa, henkilökohtaisen budjetin kokeilussa sekä suun terveydenhuollon valinnanvapauden kokeilussa. Sopivasti joulun alla olemme saaneet vielä lähes 3 miljoonaa euroa valtionavustusta lisärahoituksena kokeilujen laajentamiseksi sekä sisällöllisesti että maantieteellisesti ensi vuoden aikana. Kaikkiaan rahoitussumma nousee lähes 6 miljoonaan euroon. Tämä mahdollistaa asukkaille entistä laajemmat palvelujen valinnan mahdollisuudet. 

Keski-Uudenmaan sote kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta ja kutsuu myös uusia kumppaneita toteuttamaan tulevaisuuden sotea kanssamme jo nyt.

Päivitetty 14.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN