Kun syksy tuli

Yksi viikko, ja syksy tuli. Yhdessä yössä ilmestyi ruskan värejä puihin. Muutamana yönä kehittyi kuuraa auton ikkunoihin – sen verran, että sai hiukan nimeksi sulatella ennen töihin lähtöä. Muutamana päivänä saatiin kirkas auringonpaiste ja yhtä monena sateen lotinaa. Ollako vai eikö olla?

Ajatus lentää vuoden takaiseen aikaan. Melkoinen matka on vuodessa kuljettu, mutta yhtäkkiä havahdun siihen, miten hyvä olo on nyt. Vuosi sitten odoteltiin vuoden vaihdetta. Hetkeä, jolloin järjestämiskuntayhtymä muuttuisi ”ihan oikeaksi” kuntayhtymäksi. Samaan aikaan jännitti kuin vuosituhannen vaihdetta odoteltaessa vuoden 1999 lopulla: Miten kaikki sujuu vuoden vaihteen jälkeen? Tiedän kuka olen, mutta tiedänkö mihin kuulun? Tiedän mitä teen, mutta tiedänkö mitä minulta odotetaan? Asiakaskin tietää jonkun paikan, minne mennä, mutta tietääkö hän pitikö hänen olla siellä vai jossakin muualla? Järjestelmät taas eivät tiedä juuri mitään mitä pitäisi.

Kevät oli varsinaista vauhtia. Niin kai sen kevään kuuluukin olla. Sulauduttiin kai itsekin kevään herätessä siihen valtavaan vauhtiin ja uuden luomiseen. Kun lumi suli, puiden silmuja pukkasi oksien päistä ja kukkien taimia tupsahti maasta. Silloin meilläkin oli niin mahdoton vauhti uuden luomisessa ja vanhan katoamista kauhistellessa, että tuntui kuin ajatus ja arki olisivat yhtenään karanneet toisiltaan. Joku mietti, että jihuu tässä sitä mennään kohti uutta uljasta tulevaisuutta ja toinen pohti, että onko tämä minun paikkani vai eikö sittenkään. Kesän koittaessa joukkue oli uuden rakentamisen ryydyttämä ja paljon pohtimisen puuduttama.

Kesä tuli, se aina niin ihana pelastava kesä valoineen, lämpöineen ja lomineen. Kesä tuli, kulki leppoisasti kulkuaan, läiskytti loppumatonta valoaan ja pysähdytti taas miettimään, mikä on tärkeää. Lomien jälkeen alkoi tuntua, että taidamme kaikki tavalla tai toisella kotiutua uuteen ympäristöömme, ja taitaa yhdelle jos toisellekin avautua yhteinen unelma tulevasta. Palaset alkavat loksahdella paikoilleen, ja puhumme sittenkin samaa kieltä.

Yksi viikko, ja syksy tuli. Yhdessä yössä ilmestyi ruskan värejä puihin. Minä mietin kuinka nopeasti puiden elämännesteet virtaavat lehdistä oksien ja runkojen ytimiin talvehtimaan, ja lehdet putoavat jättäen oksat paljaiksi. Ensimmäisen kerran ymmärrän niitä ihmisiä, jotka nauttivat siitä, kun syksy hiljentää luonnon ja antaa luvan rauhoittua. Ehkäpä tämä syksy rauhoittaa suuren myllerryksen vuoden. Taitaa tämä syksy jo hiukan selkiyttää, mitkä niistä tuhansista poluista muodostuvat ahkerasti tallatuiksi teiksi kohti tulevaisuutta.

Luen hymy huulilla journalistin artikkelia tutkimuksista: ”Aivosi eivät tarvitse rahaa tai suklaata – hymy on paljon tehokkaampi palkinto”. Tekstissä kirjoitetaan: ”Tutkimusten mukaan yksi vaivainen ilme voi saada meidät voimaan paremmin, elämään pidempään ja tuottamaan aivoissamme mielihyvää 2000 suklaapatukan tai 17 500 euron arvosta” (Jenni Stammeier, yle.fi). Totta tai ei, tänä syksynä on aihetta jakaa hymyjä toinen toisillemme. Hymy kertokoon toiselle, että hän on tärkeä tekijä yhteisessä missiossamme, ja rakennamme tulevaisuutta yhdessä. 

Tiina Salminen
Palvelujohtaja

Päivitetty 19.3.2021 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN