Edelläkävijyys edellyttää uusia rakenteita ja ennen kaikkea uudisraivaajan asennetta!

Keusoten tavoite olla Lean-organisaatio, jossa on yhteisöohjautuvia tiimejä sekä palvelulupaus asukkaille, ”Saan laadukasta palvelua tarpeeni mukaisesti”, osoittavat rohkeaa edelläkävijyyttä. Miten nämä lupaukset lunastetaan asettaen muutosta osoittavat mittarit toivottuun tavoitetasoon, riippuu pääasiassa meistä itsestämme, Keusoten työntekijöistä, siis juuri Sinusta.

Kuuden eri kunnan sote-palvelurakenteiden ja -kulttuurien yhdistyminen vaatii uusia toimintatapoja vanhojen tilalle ja asiakkaiden palveluprosessien uudistamista - uuden, Keusoten kulttuurin syntymistä. Miten kulttuuri uudistuu? Tekoja muuttamalla, sillä yksittäiset teot muuttavat myös asenteet. Se vanha käytäntö, mistä on luovuttava, jätetään. Siksi jokainen työyhteisömme jäsen on edelläkävijyyden esimerkki ja lipunkantaja - eläköön keusotelainen!

Me ulkoisessa integraatiossa olemme laittaneet töpinäksi monessa meitä kaikkia koskevassa isossa asiassa. Osallisuusohjelman valmistelu on aloitettu, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellinen malli on luotu, ja työ tässä uudessa rakenteessa yhdessä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa on aloitettu. Tavoitteenamme on tuottaa enemmän hyvinvointia ja terveyttä Keski-Uudenmaan alueen asukkaille. Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvointisuunnitelma on työn alla. Toimimme uusissa rakenteissa läpi kunnista erikoissairaanhoitoon aina Keusoten palvelualueiden, toiminta- ja tulosyksiköihin. Kun kuljemme silloilla, emme siiloissa, syntyy verkkoja aukkojen sijaan, yhteistyöllä kaikkien toimijoiden kanssa. Yksin tai yhden alueen voimin tätä työtä ei kukaan tee, se edellyttää todellista uudisraivaajien joukkoa!

Yksi näistä joukko-osastoista kokoontui viime viikolla. Keusoten kaikki Lean-valmentajat kerääntyivät saman pöydän ääreen ensimmäistä kertaa. Lean-valmentajamme ovat ammattilaisia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon eri ammattiryhmistä, mutta Lean-valmentajan tehtäväkuva on kuitenkin heille kaikille yhteinen. Lean-valmentaja on työyhteisöjämme varten.

Lisää tietoa ja apua Lean-kehittämiseen työyhteisöille tarjotaan mm. sisäisen intranetin kautta. Yleinen kaikille tarkoitettu koulutusohjelma on valmistumassa. Jatkuvan parantamisen rutiini voi syntyä kaikissa toimintayksiköissämme, jos vain asetamme sen tietoiseksi tavoitteeksi. Ulkoisen integraation porukka auttaa, kun iso tai pieni asiakkaan/potilaan ongelma on ratkaistava, palveluprosessi tökkii tai, jos haluat apua rakenteen uudistamisessa.

Lean-organisaatio syntyy Lean-tekoja tekemällä eli jatkuvan parantamisen kulttuurin synnyttämisellä. Aito palveluintegraatio voi syntyä vain potilaan/asiakkaan prosessin ympärille, sitä tarkastellen ja sujuvoittaen. Se merkitsee pysyviä hyvästejä organisaatio- ja yksikkölähtöiselle ajattelulle. Tässä kulttuurissa palvelujemme käyttäjälle ja tarvitsijalle, on varattu päärooli.

Rakenteiden uudistaminen ja uuden kulttuurin muodostaminen edellyttävät uudisraivaajan asennetta ja uusia keskustelufoorumeja. Seuraavan kerran, kun tunnistat tällaisen aukon, pohdi, mikä voisi olla oma roolisi sen synnyttämisessä, voisinko olla itse aloitteentekijä? Merkittävin osa uudistamistyöstä tehdään nimittäin arjessa, osana omaa työtä, sinun, minun, meidän tiimien kesken. Hyvä me – yhdessä onnistumme!

Kristiina Kariniemi-Örmälä
Integraatiojohtaja

 

 

 

 

Päivitetty 14.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN