Blogissa: Samassa veneessä

Keski-Uudenmaan sote on Suomen sote-organisaatioiden nuorin kuntayhtymä. Kuntayhtymä kuin kuntayhtymä. ”Kaikki ne ovat samanlaisia kumminkin”, saattaa joku todeta. Näin ei kuitenkaan ole. Keski-Uudenmaan sote on kovin poikkeava kuntayhtymä. Erilaisuus johtuu siitä, että Keski-Uudenmaan sote vastaa palveluiden järjestämisestä ja kuntien sote-toimialat edelleen palveluiden tuottamisesta. Tällaista kahdelle toimijalla jakautunutta sote-kokonaisuutta ei ole missään muualla. Näin ei ole kuitenkaan tarkoitus jatkaa pitkään.

Kuntayhtymässä on alettu valmistella Järjestämis- ja tuottamissopimuksen mukaisesti tuotannon siirtämistä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntien palveluksessa oleva sote-henkilökunta mahdollisesti siirretään kuntayhtymän palvelukseen. Valmistelu tapahtuu yhteisymmärryksessä, jolloin osallisina ovat kuntayhtymä ja kunnat. Päätöksenteko tapahtuu useassa vaiheessa; ensin kuntayhtymässä, sitten jokaisessa kunnassa ja vielä lopuksi kuntayhtymässä. Tavoitteena on, että kaikki vaiheet on käyty läpi toukokuun loppuun mennessä. Toivottavasti kaikki jäsenkunnat ovat valmiita tekemään päätöksen tässä aikataulussa. Sitä ennen pidetään lukematon määrä kuntakohtaisia ja työyksikkökohtaisia info- ja keskustelutilaisuuksia ja käydään viralliset YT-neuvottelut (yhteistoiminta) kaikkien niiden kanssa, joita muutos koskee.

On tärkeää muistaa, mistä YT-neuvotteluissa pohjimmiltaan on kyse. Finlexin (13.4.2007/449) mukaan ”Yhteistoiminnan tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa osallistua kunnan toiminnan kehittämiseen ja antaa henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun sekä samalla edistää kunnallisen palvelutuotannon tuloksellisuutta ja henkilöstön työelämän laatua.” Kyseessä on siis yhteistoiminta, jona aikana tulevaa muutosta selvitellään, muutoksesta tiedotetaan ja muutosta käydään läpi yksityiskohtaisesti jokaisen työntekijän kanssa. Toki osa prosessia käydään pääluottamusmiesten kanssa ja ne neuvottelut eivät suoraan näy työyhteisöille. Pääluottamusmiehet tiedottavat asioista jäsenilleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Yhteistoiminta ei siis tarkoita yksinkertaisuudessaan lomautuksia ja irtisanomisia, jollaisen maineen YT-neuvottelut ovat valitettavasti viime vuosina saaneet.

Nyt on siis oikea aika astua samaan veneeseen. Ottaa selvää asioista, osallistua infotilaisuuksiin ja käytäviin keskusteluihin sekä vaikuttaa omilla kysymyksillään ja näkemyksillään kuntayhtymän tulevaisuuteen. Tilanne on meille kaikille uusi ja siksi muutos saattaa hämmentää, ehkä osaa meistä pelottaakin. Mutta kuten olen 23.1.2018 Keski-Uudenmaan nettisivuillakin edelleen katsottavassa nauhoituksessa kertonut, niin ei muutos meille kenellekään sote-ammattilaiselle ole uusi asia. Mitä pidempään olemme työskennelleet tällä alalla, niin tiedämme, että työ, työn sisältö, työkaverit, työskentelytilat, laitteet, esimies ja vaikka kuinka moni muukin asia on saattanut muuttua työuramme aikana.  Ja varsinkin näin jälkeenpäin ajateltuna muutoksista mikään ei ole ollut erityinen uhka, vaikka muutos onkin jännittänyt. Meistä jotkut saattavat jännittää tulevia sote-uudistukseen liittyviä muutoksia aivan liikaa huomaamatta itsekään oman käyttäytymisensä kiristymistä ja sitä myöten työyhteisön vuorovaikutuksen vaikeutumista. Siksi pyydänkin, että jokainen tutkiskelee itseään siihen nähden, miten minä toimin ammattimaisesti ja työhöni motivoituneena työntekijänä silloinkin, kun ajatukseni meinaavat välillä unohtaa välittömän työn sisällön? Pyydän näin siksi, että tässäkin mieltä ehkä rassaavassa tilanteessa muistamme tiedostaa, miten kohtaan asiakkaan tai potilaan, miten otan hänen asiansa edistettäväkseni ja miten autan häntä elämässä eteenpäin. Tällä tavoin toimien jokainen meistä auttaa myös omassa jaksamisessaan.

Samaan veneeseen on jo kanssamme astunut suuri joukko päättäjiä. Menneen loppuviikon aikana Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hallituksen jäseniä sekä Hyvinkään sairaanhoitoalueen lautakunnan jäseniä ja johtavia viranhaltijoita pohti kunnanjohtajien ja sote-johtajien kanssa tuotannon siirtoa eri näkökulmia huomioiden. Syntyneet ajatukset olivat rakentavassa mielessä kuntalaisia, henkilöstöä, kuntien tiloja, toimintaa ja taloutta koskevia. Kahden päivän seminaarin henki oli hyvä, osallistujat olivat aktiivisia ja jatkovalmistelun sekä päätöksenteon jatkoaikataulut yhteen sopivia. Seminaarissa mukana olleet Hyvinkään sairaanhoitoalueen edustajat olivat myönteisen hämmästyneitä, kuinka pitkällä Keski-Uudenmaan sote ylipäänsä valmistelussa on ja miten hyvin yhteistyötä on rakennettu eri suuntiin.

Kuntayhtymä ja kunnat haluavat toki kuntalaiset mukaan samaan veneeseen. Voit antaa palautetta niin kuntayhtymän kuin kuntienkin nettisivuilla tai olla esimerkiksi meihin kuntayhtymän valmistelijoihin muulla tavoin yhteydessä. Toivomme saavamme Teiltä jokaiselta arvokkaita näkemyksiä tämän vuosikymmenten jälkeen suurimmassa sote-palveluja koskevassa muutoksessa. Ei meissä yksistään mikään tieto asu – hyppää siis kyytiin ja kerro meille mielestäsi tärkeimmät huomioon otettavat asiat, niin saadaan tämä vene liikkeelle.

Erja Pentti
palvelujohtaja
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä

 

Päivitetty 14.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN