Usein kysyttyä koronaviruksesta

1. Rokotusjärjestys

2. Ajanvarus

3. Eri rokotteet

4. Rokotusten eteneminen

5. Rokotusluvut

6. Rokotustodistus

7. Tiedottaminen

8. Kela-korvaukset

9. Rokotusten soveltuvuus eri ryhmille

10. Tehosterokote kotipaikkakunnan vaihtuessa

11. Sote-henkilöstön rokotukset

12. Asepalvelukseen astuvien rokotukset

1. Rokotusjärjestys

Miksi eri rokotusryhmiä rokotetaan eri tahtiin?

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolmea eri rokoteainetta: BioNTech-Pfizerin, Modernan ja AstraZenecan rokotteita. Koronarokotukset hoidetaan valtioneuvoston määräämässä rokotusjärjestyksessä. Rokotusjärjestykseen vaikuttaa myös saatavilla olevat rokotteet sekä THL:n ja HUSin suositukset. Moderna-rokotteen toimitusmäärät ovat vähäisempiä. Keusoteen toimitetaan viikoittain pieniä määriä kutakin rokotetta, välttämättä kaikkia rokotteita ei joka viikko ole saatavilla. Tämä vaikuttaa rokotusjärjestykseen, koska eri rokotteilla voidaan rokottaa eri ikäryhmiä.

Mihin rokotusryhmään vuoden 2021 aikana 50 vuotta täyttävä kuuluu, vaikuttaako tähän syntymävuosi vai päivämäärä?

Rokotteen saa, vaikka ei olisi ehtinyt vielä täyttää 50 vuotta. Eli jos tänä vuonna on 50-vuotias, kuuluu 50-vuotiaiden ryhmään. Vastaavasti muissa ikäryhmissä.

Koska alle 16-vuotiaita rokotetaan?

Alle 16-vuotiaita ei tällä hetkellä rokoteta, koska lapsille sopivaa rokotetta ei ole.

2. Ajanvaraus

Miten voin varata rokotusajan toisen puolesta?

Sähköisesti voi varata sekä 1.rokoteajan että tehosteajan vain itselleen. Jos on tarve saada myös toinen aika ja mahdollisesti peräkkäiset rokotusajat, tällaiset tapaukset kannattaa hoitaa puhelinajanvarauksen kautta.

Jotta voit asioida toisen aikuisen puolesta verkossa, sinulla on oltava siihen virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa, jossa valtuuttaja ja valtuutettu tarvitsevat tunnistautumiseen pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Valitse palvelussa valtuus 'Terveydenhuollon asioiden hoito´. Lisätietoja suomi.fi -sivuilta

Lue lisää tiedotteestamme: Puolesta-asiointi koronarokotusten ajanvarauksessa

Miksi rokotusajan saa varattua vain tiettyihin rokotuspisteisiin?

HUS yhteistoimijana on määritellyt, mihin rokotuspisteisiin toimitetaan erityiskuljetusta ja -käsittelyä vaativaa BioNTech-Pfizer -rokotetta. Tämän vuoksi Keusote keskittää rokotukset BioNTech-Pfizer -rokotteilla Hyvinkäälle, Järvenpäähän ja Nurmijärvelle.

Ajan voi varata haluamastaan Keusoten rokotuspisteestä. Pienemmillä rokotuspisteillä aikoja voi olla saatavilla rajallisesti, ja suosittelemmekin katsomaan vapaita aikoja myös muista Keusoten alueen rokotuspisteistä, mikäli mahdollista.

Voinko varata ajan mihin tahansa tarjolla olevaan rokotuspisteeseen?

Kyllä, Keusoten alueen asukas voi varata ajan mihin tahansa tarjolla olevaan rokotuspisteeseen Keusoten alueella.

Olen saanut ensimmäisen rokotteen Hyvinkään sairaalalla, missä saan tehosterokotteen?

Hyvinkään koronarokotukset on keskitetty Sveitsin rokotuspisteelle (Teerimäenkatu 2-4, Hyvinkää) 19.4. alkaen. Myös kaikki uudet, sekä jo aiemmin varatut tehosterokoteajat on siirretty Sveitsin lukion tiloihin.

Rokotusajan varanneet saavat tekstiviestillä tiedon varatusta ajasta ja valitusta rokotuspisteestä vuorokautta sekä kahta tuntia ennen varattua aikaa. Tarkistathan saamastasi tekstiviestistä oikean rokotuspaikan.

3. Eri rokotteet

Miksi rokotustaulukossa on eri rokotteita?

Keusoten alueella on käytössät BioNTech-Pfizer, AstraZenecan ja Modernan rokotteet. Käytettävä rokote riippuu rokotusryhmästä ja rokotteen saatavuudesta. Tällä hetkellä saamme alueelle eniten BioNTech-Pfizer -rokotetta.

Mitä rokotteita annetaan millekin ikäryhmälle?

mRNA-rokotteet (BioNTech-Pfizer- tai Moderna), nettiajanvarauksella tai puhelinajanvarauksella:

 • Uudet rokotussarjat aloitetaan mRNA-rokotteella
 • HUOM! Henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta, jotta hän voi saada rokotuksen, ja 16-17-vuotiaalle voidaan antaa vain BioNTech-Pfizerin rokotetta.
 • 18 vuotta täyttäneet - 64-vuotiaat (1957 tai myöhemmin synt.) ja +70-vuotiaat (1951 tai aiemmin synt.) tehosterokote on mRNA-rokote
 • 65-69-vuotiaiden (1952-1956) tehosterokote voi olla myös mRNA-rokote

AstraZeneca-rokote, puhelinajanvarauksella:

 • 65-69-vuotiaille jo 1. AstraZenecan rokotteen ottaneille suositellaan tehosterokotteeksi, ellei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä valmisteen käytölle
  • Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle. Lue lisää THL:n sivuilta.
 • 65-69-vuotiaiden voidaan aloittaa uusi AstraZenecan rokotesarja asiakkaan halutessa (vain puhelimitse)
Rokotteen vaihtaminen:
Rokotepisteellä ja nettiajanvarauksessa ei ole mahdollista vaihtaa AstraZeneca-rokotetta mRNA-rokotteeseen, vaan AstraZeneca-aika tulee perua. Uusi rokoteaika tulee varata puhelimitse. Se kumpaa mRNA-rokotetta annetaan ei voi valita, määräytyy saatavuuden mukaan. Molemmat annokset ovat ensisijaisesti samaa merkkiä.
 
Voit lukea lisää koronarokotteista THL:n sivuilta.

Voinko itse valita haluamani rokotevalmisteen?

Keusotessa on käytössä kolmea eri rokotetta, ja saatavaa rokotevalmistetta ei voi itse valita. Rokotteet annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti.

4. Rokotusten eteneminen

Miksi kuntien rokotuskattavuuden prosenttiosuuksissa on vaihtelua?

Rokotukset etenevät kaikissa kunnissa samaa tahtia, mutta pieniä kuntakohtaisia eroja kattavuusluvuissa luonnollisesti esiintyy. Katso tarkka päiväkohtainen tilanne Koronavirus lukuina -sivultamme.

5. Rokotusluvut

Miksi rokotuskattavuudessa on eroja kuntien välillä?

Kunnissa, joissa väestö on keskimääräistä nuorempaa tai terveempää, rokotuskattavuus on jonkin verran matalampaa. Tilanne on tasoittunut koko väestön rokotustoimintaan siirryttyä.

6. Rokotustodistus

Miten saan rokotustodistuksen?

Suomessa valmisteltavat Omakannan koronatodistukset otetaan käyttöön vaiheittain 26.5. alkaen. Potilastietojärjestelmiin tehtävät toimenpiteet ovat pääosin valmiit, mutta takautuvat korjaukset koronarokotustietojen osalta ovat vielä osittain kesken. Tästä syystä tietojen siirtymisessä voi esiintyä vielä muutaman viikon viivettä.

Rokotteen saatuasi, voit tarkistaa Omakannasta, ovatko tietosi siirtyneet järjestelmään. Yleensä todistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta.

Mikäli tietosi eivät ole siirtyneet viiden vuorokauden kuluessa, ja tarvitset todistuksen annetusta koronarokotteesta aikaisemmin, voit olla yhteydessä koronarokotusten ajanvaraukseemme (takaisinsoittopalvelu): puhelimitse numerossa, p. 019 226 0665, ma-pe 8-16. Pyydetty todistus lähetetään postitse.

Muussa tapauksessa suosittelemme odottamaan rauhassa tietojen siirtymistä ja kansallista rokotustodistusta Omakannassa.

Lue lisää tiedotteestamme.
Lue lisää THL:n sivuilta.

7. Tiedottaminen

Pitäisikö tiedottamista rokotusten aikataulusta ja toimintatavoista selkeyttää?

Ehdottomasti viestintään pitää koko ajan kiinnittää huomioita ja pyrkiä pitämään viestintä selkeänä. Haasteena viestinnän saavutettavuudessa on, että rokotesaatavuus elää koko ajan ja siihen saattaa tulla yhtäkkisiä muutoksia. Viestintää on siten hyvin vaikea ennalta suunnitella. Tiedot päivittyvät nopeasti verkkosivuillemme ja sosiaalisen median kanaviin. Myös paikallislehdissä viestitään säännöllisesti.

8. Kela-korvaukset

Saako vammaispalvelulain perusteella myönnetyllä kuljetuspalvelumatkoilla matkustaa koronarokotukseen?

Vammaispalvelulain perusteella myönnettyjä kuljetuspalvelumatkoja ei tule käyttää koronarokotuksiin pääsemiseksi. 
 
Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat. Eduskunnan päätöksellä matkat koronarokotuksiin korvataan ajanjaksolla 27.3. – 31.12.2021. 
 
Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Uudenmaan alueellinen tilausnumero on: 0800 96130.

9. Rokotusten soveltuvuus eri ryhmille

Voinko ottaa rokotteen, jos olen raskaana?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Lisäksi hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vielä vähän tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä mistään turvallisuushuolista. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu jo paljon.

Rokotuksen ottaminen voi olla tarpeen erityisesti, jos raskaana olevalla on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Koronarokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja on epätodennäköistä, että sitä kulkeutuisi äidinmaitoon. Myös adenovirusvektorin ainesosat ovat lyhytikäisiä, eikä niiden tiedetä siirtyvän äidinmaitoon.

Lue lisää tiedotteestamme.
Lue lisää THL:n sivuilta.

Kuinka pian sairastetun koronataudin jälkeen voin ottaa koronarokotteen?

Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Sen vuoksi rokotuksella ei ole kova kiire.

Koronaviruksella altistunutta henkilöä ei laiteta karanteeniin, jos hän on sairastanut taudin 6 kk aikana. Kannattaa varata rokoteaika hieman ennen kuin 6 kk sairastamisesta tulee täyteen, jolloin ei jatkossakaan ole tarvetta karanteenille.

Lue lisää THL:n sivuilta.

10. Tehosterokote kotipaikkakunnan vaihtuessa

Olen muuttamassa Keusoten ulkopuolelle ja kotipaikkakuntani vaihtuu ennen tehosterokoteaikaa, miten toimin? 

Rokotteet annetaan ensisijaisesti omassa sen hetkisessä kotikunnassa. Rokotteet on jaettu kuntakohtaisesti, ja jos paikkakunta vaihtuu rokotuskertojen välissä, pitäisi rokotus lähtökohtaisesti järjestyä uuden kotikunnan kautta.

On tärkeää, että kaikki saavat myös tehosterokotteen, joten tarvittaessa saatamme Keusotessa aloitetun rokotussarjan loppuun myös täällä. Mikäli tehosteajan muuttamiseen tai varaamiseen liittyen herää kysymyksiä, voit olla yhteydessä puhelinajanvaraukseemme, p. 019 226 0665, ma-pe 8-16.

11. Sote-henkilöstön rokotukset

Kuulun sote-henkilöstöön, milloin saan rokotuksen?

 1. Asun Keusoten alueella: Varaa aika kansalaisrokotukseen, ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta.

 2. Työskentelen Keusoten alueella, ja kuulun ryhmiin 1.1-1.5., mutta asun muualla: Varaa aika Keusoten koronarokotusten puhelinajanvarauksesta.

 3. Työskentelen Keusoten alueella ja olen HUSin työntekijä: Varaa aika HUS Työterveyshuollon ohjeistuksen mukaisesti.

Ryhmiin 1.1.-1.5. kuuluva sote-henkilöstö:

Koronapotilaita hoitava sote-henkilöstö
Sairaankuljetus
Koronanäytteenottajat
Ikääntyneiden asumispalveluyksiköiden työntekijät
Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

12. Asepalvelukseen astuvien rokotukset

Olen astumassa asepalvelukseen kesällä, enkä ole vielä ehtinyt saada rokotusta, miten toimin?

Jos olet kesällä astumassa asepalvelukseen, etkä ole vielä ehtinyt saada rokotusaikaa Keusotessa ennen tätä, saat rokotukset Puolustusvoimissa.

Lue lisää (puolustusvoimat.fi)

Päivitetty 17.6.2021 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN