Puheterapia

Tiedote 9.6.2021: Puheterapiapalvelujen saatavuudessa viivettä


Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä, tutkia ja kuntouttaa erilaisia puheen, kielen ja äänen häiriöitä sekä niihin liittyviä vuorovaikutuksen ongelmia. Tavoitteena on riittävän varhainen pulmien toteaminen, kuntouttaminen ja tarvittaessa jatkotutkimuksiin ohjaaminen.

Puheterapia perustuu asiakkaan, perheen, ja terapeutin väliseen yhteistyöhön. Yhteistyötä tehdään myös muiden tahojen, kuten neuvolan, päivähoidon, koulun, psykologin, toimintaterapeutin tai fysioterapeutin kanssa.


Yhteydenotto puheterapiaan 

Puheterapian ajanvaraus

  • Puheterapeutti soittaa suoraan asiakkaalle, kun voimme tarjota seuraavan vapaan ajan.
  • Voit ottaa yhteyttä nettipalvelun kautta. Pääset nettipalveluun tästä linkistä.
  • Lisätietoa saat yllä olevasta tiedotteesta.

Huomioithan, että varattu aikaa pitää perua viimeistään edellisenä päivänä klo 15 mennessä

  • Varatun ajan peruutuksen voit jättää ottamalla yhteyttä ajanvarauksen yhteydessä saamaasi puheterapeutin numeroon tai nettipalvelun kautta.

Voit jättää yhteydenottopyynnön ohjausta ja neuvontaa varten nettipalvelun kautta. Pääset nettipalveluun tästä linkistä.


Lasten puheterapia 

Puheterapiaan voi ohjautua asiakas, jolla on vaikeuksia vuorovaikutuksessa, puheen ymmärtämisessä, puheen tuottamisessa, syömisessä, nielemisessä, äänenkäytössä tai lukemisen- ja kirjoittamisen valmiuksissa. Puheterapeutin tehtävänä on arvioida, onko kyseessä normaali, viivästynyt vai poikkeava puheen- ja kielenkehitys. Jos lapsen vaikeudet ovat laaja-alaisia, tarvitaan moniammatillisia tutkimuksia diagnoosin ja riittävien toimenpiteiden, kuten kuntoutuksen järjestämiseksi. Tutkimusten pohjalta puheterapeutti ja muut asiantuntijat yhdessä lapsen vanhempien kanssa suunnittelevat ja toteuttavat lapsen kehityksen tueksi tarvittavia tukitoimia, kuten puheterapiakuntoutusta. Tarvittaessa lapsi voidaan ohjata erikoissairaanhoidon palveluihin. Lapsen kohdalla on oleellista myös vanhempien ja läheisten ohjaus ja tukeminen.

Lapsi voi hakeutua puheterapiaan lääkärin, neuvolan, päivähoidon tai kouluterveydenhuollon suosituksesta. Terveystoimen puheterapiapalvelut painottuvat alle kouluikäisten lasten puheen- ja kielenkehityksen tutkimiseen ja kuntoutukseen.

Avaa tästä Lasten puheterapia -esite (pdf)

Aikuisten puheterapia 

Aikuiset, yli 18-vuotta täyttäneet ohjautuvat puheterapiaan lääkärin lähetteellä.  Puheterapiaan hakeutumisen syinä voivat olla afasian seurauksena ilmenneet puheen ymmärtämisen tai tuoton vaikeudet, mm. kielellisten toimintojen vaikeudet (esim. puheen tuoton tai puheen ymmärtämisen vaikeudet), puhemotoriset vaikeudet (esim. dysartria), äänihäiriöt ja nielemisen vaikeudet 

Aikuisneurologian asiakkaiden puheterapia toteutetaan terveyskeskuksen akuuttiosastoilla ja rajoitetusti avoterveydenhuollossa. Puheterapeuttisella kuntoutuksella pyritään puheen tuoton, ymmärtämisen, lukemisen, kirjoittamisen, äänen ja nielemisen kohentamiseen. Vaikeissa kommunikoinnin häiriöissä asiakkaalle järjestetään puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja ja ohjataan niitä asiakkaan lisäksi lähiympäristölle.

Käyntimaksu 18 vuotta täyttäneiltä on 11,40 euroa.

LASTEN PUHETERAPIA
Hyvinkään sairaala/Kuntoutuspalvelut
H1-rakennus (3. krs), Sairaalankatu 1, 05850 Hyvinkää
 
LASTEN PUHETERAPIA
Postikatu 8, (2.krs), 04400 Järvenpää
 
LASTEN PUHETERAPIA
Hyvinvointineuvola, Menninkäinen 4, Mäntsälä
 
Perheneuvola, Karhukuja 1, Mäntsälä
 
 
 
LASTEN PUHETERAPIA
Vaskomäentie 1, 01800 Klaukkala
Kievarintie 2, 05200 Rajamäki
 
LASTEN PUHETERAPIA
Hyvinvointineuvola
Latiskantie 3, Pornainen
LASTEN PUHETERAPIA
Etelä-Tuusulan sosiaali- ja terveysasema
Hyryläntie 13 A (2.krs.), Tuusula
Päivitetty 1.9.2021 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN

Hyvinvointialueen valmistelu

Soteuudistus.fi