Lapset

Lapsi kutsutaan vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran hammashoitoon noin vuoden ikäisenä. Hammashoitaja tai suuhygienisti kertoo lapsen vanhemmille mm. hampaiston kehityksestä ja hampaiden puhkeamisesta, hampaiden reikiintymisestä eli karieksesta, kariesbakteerin tarttumisesta, terveellisestä ruokavaliosta sekä suun ja hampaiden kotihoidosta. Samalla käynnillä tutkitaan myös lapsen suu.

Noin 3-vuotiaana lapsi kutsutaan kirjeitse hammashoitolaan hammashoitajan tai suuhygienistin tekemään suun ja hampaiston tarkastukseen. Tarkastuksen lisäksi käynnillä tutustutaan hammashoitohuoneeseen ja välineisiin, keskustellaan suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta sekä fluorin ja ksylitolin käytön aloittamisesta. Tarvittaessa annetaan aika hammaslääkärille jatkohoitoon.

Seuraavan kerran lapsi kutsutaan hammashoitolaan hammashoitajalle tai suuhygienistille kirjeitse noin 5 -vuotiaana. Suun ja hampaiston tutkimuksen lisäksi keskustellaan lapsen ja vanhempien kanssa suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta, makeisten ja mehujen ym. käytöstä sekä pysyvien hampaiden puhkeamisesta.Tarvittaessa annetaan aika hammaslääkärille jatkohoitoon.

 

Ohjeita vanhemmille pienen lapsen suun ja hampaiden hoitoon

Älä laita mitään lapsen suuhun menevää (lusikka, tutti) omaan suuhusi kariesbakteerien tarttumisen ehkäisemiseksi. Totuta lapsesi säännölliseen hampaiden harjaukseen heti, kun ensimmäiset maitohampaat puhkeavat. Aloita lasten fluorihammastahnan käyttö heti maitohampaiden puhjetessa.

Harjaa alle 3-vuotiaan lapsesi hampaat aamuin illoin, joista toisella harjauskerralla (illalla) käytetään hammastahnaa,   jossa on 1000ppm fluoria. (Hammastahnan fluoripitoisuus on mainittu pakkauksessa)   Hammastahnaa laitetaan lapsen harjalle pikkurillin kynnen kokoinen nokare. Yli 3-vuotiaille harjaus aamuin illoin fluorihammastahnalla, jossa on 1000ppm fluoria.

Huolehdi säännöllisistä ateria-ajoista (vain 5-6 ruokailukertaa päivässä) ja vältä napostelua aterioiden välillä. Tarjoa lapsellesi makeaa harvoin ja silloinkin mielellään aterioiden yhteydessä. Tarjoa lapsellesi janojuomaksi vettä.

Ksylitolituotteita esim. purkkaa voi alkaa tarjota lapselle noin 1½ - 2 -vuotiaana. Ksylitoli kannattaa antaa aterioiden ja välipalojen päätteeksi, jolloin se katkaisee happohyökkäyksen ja lisää syljen eritystä. Äidin ja isän säännöllisesti käyttämä (n. 4 kertaa päivässä) ksylitoli ehkäisee kariesbakteerin varhaista tarttumista ja lapsen hampaiden reikiintymistä. Tuo lapsesi säännöllisesti hammashoitolaan suun ja hampaiston tarkastukseen.

Päivitetty 1.4.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN