Yleiset ohjeet koronavirustartuntojen välttämiseksi

Tähän mennessä kertyneen tiedon perusteella koronavirustartuntoja on todettu eniten työikäisillä. Menehtyminen tautiin on harvinaista työikäisillä, mutta kuolleisuus lisääntyy jo 50-59 vuotiaiden ikäluokassa. Kuolleisuus painottuu ikääntyneisiin, menehtyneiden mediaani-ikä on 84-vuotta. Lapsia ei ole menehtynyt Suomessa. On edelleen tärkeää estää tartuntojen leviämistä seuraavin varotoimin.

Näin toimit turvallisesti

Vältä tarpeettomia kontakteja. Tartunnan todennäköisyys kasvaa, mitä useampia läheisiä sosiaalisia kontakteja sinulla on. Vältä oman harkintasi mukaan tarpeettomia kontakteja ja joukkotapahtumia.
Huolehdi turvaväleistä ja turvallisista tapaamisista. Pidä 1-2 metrin turvaväli muihin ihmisiin asioidessasi kodin ulkopuolella esimerkiksi kaupassa, ravintolassa, museossa, kirjastossa tai apteekissa. Pyri välttämään ruuhkia. Tapaamisissa voi suosia ulkotilaa ja väljyyttä. Ryhmätapaamissa suosi pieniä ryhmiä suurien sijaan. Tartunnan todennäköisyys on pienempi lyhyissä noin 15 minuutin tapaamisissa. Hyödynnä etäyhteyksiä asioinnissa ja kokouksissa.

Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta. Pese käsiä ennen ruokailua tai ruoanlaittoa, WC-asioinnin jälkeen ja kodin ulkopuolella asioituasi. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsihuuhdetta esimerkiksi kodin ulkopuolella asioidessasi. Apteekeissa ja kaupoissa on saatavilla käsihuuhdetta myös pienissä, mukaan otettavissa pulloissa. Ota käsihuuhdetta riittävästi, jotta saat molemmat kädet hyvin desinfioitua. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi. Muistathan sairastaa kotona.

Kasvomaskeja voi käyttää. Voit oman harkinnan mukaan käyttää kaupoissa ja apteekeissa myytäviä kasvomaskeja. Voit lisätä tapaamisten turvallisuutta käyttämällä kasvomaskia esimerkiksi tavatessasi riskiryhmään kuuluvaa läheistä. Julkisissa kulkuneuvoissa tai jonottaessa voi olla vaikea pitää turvaväliä, jolloin kasvomaskilla voi vähentää puhuessa syntyvien pisaroiden lentämistä. Muista käyttää kasvomaskeja turvallisesti. Pue kasvomaski kasvoille puhtain käsin (pestyt tai desinfioidut). Älä koskettele kasvomaskia käytön aikana, älä laske sitä esimerkiksi alas kaulalle ja nosta takaisin kasvoille. Laita kertakäyttöinen kasvomaski heti käytön jälkeen jäteastiaan, pese tai desinfioi kädet riisumisen jälkeen.

Päivitetty 19.3.2021 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN