Videopuhelut ovat Raimolle tuttua rutiinia

Lähes kahdeksankymppisen hyvinkääläisen Raimo Koskelan päivät lähtevät käyntiin reippaalla aamulenkillä piha-alueen ympäri. Joskus kierroksia tulee matkamittariin jopa kaksi päivässä. Vakiorutiineihin kuuluu myös yhteydenpito kotihoidon hoitajien ja Raimon välillä VideoVisit-etäyhteyden avulla.

Keittiön pöydälle asennettu tablettitietokone mahdollistaa videoyhteyden ja erillinen kaiutinpuhelin juttutuokiot hoitajien kanssa. Puheäänen tulee kuulua Raimon kotona riittävän voimakkaasti.

Keusoten etähoivasta soitetaan videopuhelu Raimolle päivittäin kello kahdeksalta aamulla ja illalla seitsemältä. Soitoilla hoitajat varmistavat, että Raimon lääkkeidenotto sujuu valvotusti ja ajallaan. Samalla muistutetaan ruokailusta sekä kysellään Raimon kuulumisia ja vointia. Kerran viikkoon Raimon luona poikkeaa hoitaja kotikäynnillä ja lääkkeet hänelle toimitetaan kahden viikon välein.

– Kun yhteys pelaa vaan, niin ihan hyvä. Mukavaa, kun tytöt soittaa. Voi parantaa maailmaa, entinen kirvesmies veistelee humoristisesti tablettitietokoneen käytöstä arjen apuna.

Raimo vakavoituu hetkeksi ja lisää:

– Hyvä, että tarkistetaan ja muistutetaan lääkkeidenotosta. Ei ole mitään tarvetta käydä luonani päivittäin. Hyvä laite, mutta välillä verkkoyhteys pätkii.

Hoitaja Sirkku Huotari-Käyhkö täsmentää, että Raimolle soitetaan puhelimitse, jos hän ei vastaa videopuheluun. Jos sekään ei auta, niin hoitaja tulee Raimon luokse kotikäynnille tarkistamaan tilanteen.

Raimosta tablettitietokoneen käyttäminen ei ole ollut hankalaa:

– Kun hoitaja soittaa, niin laitteeseen ei tarvitse koskea. Sen kun alkaa vaan jutustelemaan.

Raimo kertoo olevansa ”aktiivinen äijä”, sillä hän hoitaa vielä omatoimisesti monet kotiaskareet, kuten pyykinpesun ja siivouksen. Kesällä Raimo jopa maalasi piha-aitaansa.

– Tyttäreni valmistaa ja tuo minulle kotiruokaa, mitä lämmitän mikrossa. Poikani käy minun puolestani kaupassa. Aamupuurot valmistan itse puuropussien ja vedenkeittimen avulla, Raimo luettelee.

​​​​​​​Koronapandemia on vaikuttanut myös Raimon arkeen.

– Ottaa päähän, kun ei voi käydä ystävien luona kylässä. Jo aiemmin edesmennyttä vaimoa on myös kova ikävä, Raimo harmittelee. Siskojen kanssa onneksi soitellaan kuitenkin harva se päivä.

Kuvassa Raimo Koskela. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Raimo Koskela_jpg_960px x 960 px.png

Kotihoidon etäpalvelu siirtyi aluemalliin

Ikäihmisten kotihoidossa on käytetty VideoVisit-etäpalvelua keväästä 2019 alkaen. Marraskuusta 2020 lähtien etäpalvelua päästiin toteuttamaan kotihoidossa aluemallilla.

Tablettitietokoneella soitettaviin videopuheluihin perustuva etäpalvelu on täydentänyt kotihoidon ja kotona asumisen tukipalveluita, laajentanut palveluvalikoimaa sekä tuonut uusia mahdollisuuksia yhteydenpitoon asiakkaan ja hoitajan välillä.

– Etäpalvelu soveltuu monenlaisiin asiakastarpeisiin. Sen kautta voidaan seurata iäkkään asiakkaan lääkehoidon toteutumista, ravitsemusta, hoitoa ja vointia sekä erilaisia mittauksia. Lisäksi sen avulla voidaan antaa ohjeistusta ja tukea omahoitoon, kuten verensokerin mittaukseen, tukea päivittäisiä toimintoja omassa kodissa pärjäämiseksi sekä lieventää yksinäisyyttä ja ahdistuneisuutta. Virtuaalihoivapalvelun avulla on järjestetty myös erilaista ryhmätoimintaa, kuten esimerkiksi päivätoimintaa ja kuntoutusta, luettelee kotihoidon koordinoiva esimies Minna Alanko ikäihmisten palveluista.

Hyvinvointiteknologia on tulevaisuutta

Hyvinkäälle perustettiin marraskuussa 2020 Keusoten kaikille jäsenkunnille yhteinen ikäihmisten kotihoidon etäpalvelupiste ja etäpalvelutiimi. Tiimiin rekrytoitiin 7 hoitajaa ja yksi pääkäyttäjä. Samat tutut hoitajat soittavat kaikki etäpalvelun puhelut asuvatpa kotihoidon asiakkaat missä päin Keusoten aluetta tahansa.

– Monet asiakkaistamme ovat innokkaita hyödyntämään digilaitteita, jotka mahdollistavat yhteydenpidon hoitohenkilöstön kanssa sekä osallisuuden, sosiaalisen elämän ja hyvinvoinnin lisäämisen. Lisäksi etäpalvelu mahdollistaa myös omaiskontaktit ja verkostoitumisen, sanoo kotihoidon esimies Kirsi Lehtonen-Pulli ikäihmisten palveluista.

Palvelurakenteen keventäminen sekä ikääntyneiden asumisen erityisjärjestelyt lisääntyvät tulevaisuudessa. Etäpalveluilla voidaan vaikuttaa muun muassa turvallisuusnäkökohtiin, kun asiakkaan toimintakyky on heikentynyt.

– Etäpalvelun käyttö arjen tukena on tavoitteellista ja sillä haetaan välittömän työajan lisäämistä asiakkaille, mutta myös kustannussäästöjä. Keusoten yhtenä strategisena tavoitteena on olla edelläkävijä hyvinvointiteknologian hyödyntämisessä. Jotta digitalisaatio onnistuu, on kehittämistyön oltava asiakaslähtöistä, yksilön tarpeista lähtevää ja hänen omaan ympäristöönsä soveltuvaa, Minna Alanko korostaa.

Digilaitteet lainataan kotihoidon asiakkaalle käyttövalmiina ja ilman lisäkuluja

Kotihoidon etäpalvelun asiakkaat saavat Keusotesta tarvittavat digilaitteet käyttövalmiina lainaan. Palvelusta ei myöskään aiheudu kotihoidon asiakkaalle ylimääräisiä lisäkuluja. Kotihoito järjestää asiakkaalle digilaitteisiin liittyvän perehdytyksen ja huolehtii yhteydenpidosta. Kotihoidosta mennään myös aina asiakkaan kotiin tarkistamaan tilanne, jos ikäihminen ei tule linjalle sovittuna ajankohtana. Samoin menetellään, jos etäyhteyden aikana huomataan jotain poikkeavaa.

Kotihoidon etähoivapalvelu on osa säännöllistä kotihoitoa. Osalle asiakkaista riittävät etähoivan käynnit turvaamaan kotona pärjäämistä. Tällä hetkellä suurimmalla osalla kotihoidon asiakkaista käynnit ovat osittain lähitapaamisia ja osittain etäpalvelua. Etäpalvelun käytön aloittamisen yhteydessä varmistetaan aina se, että palvelu soveltuu asiakkaalle ja hän osaa käyttää laitetta. Etäpalvelussa asiakasta ei siis jätetä oman onnensa nojaan.

Päivitetty 15.12.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN