Vältä vakavia tauteja –ota rokotus!

Vakavia infektioita, kuten influenssa ja pneumokokin aiheuttamat taudit, voi torjua ottamalla rokotuksen. Elimistö ei pysty enää esimerkiksi ikääntyneillä puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Tämä korostaa sairauksien ennaltaehkäisyn merkitystä.

Influenssan voi torjua rokottautumalla

Influenssa on nimenä tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua influenssaan on kohonnut, vaikka he olisivatkin terveitä. Riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä on myös suurempi riski sairastua vakaviin jälkitauteihin. Ikääntyneiden, pienten lasten ja raskaana olevien lisäksi riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Influenssarokote on maksuton kaikille yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen. Influenssarokotteen voi hankkia myös pyytämällä lääkäriltä rokotereseptiä. Tämä hoituu vaivattomasti nettipalvelumme kautta tai soittamalla omalle terveysasemalle.

Pneumokokki aiheuttaa bakteeritulehduksia

Pneumokokki on monelle vieras taudinaiheuttaja. Kyseessä on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä. Riskiä voi pienentää perussairauksien hyvällä hoidolla, lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä alkoholia kohtuudella, muistamalla käsihygienian ja rokottautumalla. Rokote maksaa noin 90€ ja se antaa elinikäisen suojan.

Rokoteresepti nettipalvelun kautta

Nettipalvelun kautta voi laittaa rokotereseptipyynnön 24/7. Nettipalvelun löydät verkkosivuiltamme valitsemalla ylävalikosta palvelumme ja sen alta terveyspalvelut ja sairaanhoito – lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot – ajanvaraus. Sivulta löytyy ao. painikekuva, jota klikkaamalla avautuu nettipalvelu.

Voit vaihtoehtoisesti kirjoittaa netin osoitekenttään www.keski-uudenmaansote.fi/nettipalveluvastaanotot, jolloin pääset suoraan nettipalveluun.

Nettipalvelussa valitse ensin kohta ”Muu asia” ja seuraavaksi reseptin uusiminen. Kirjoita sivulla olevaan kenttään haluavasi esimerkiksi pneumokokkirokotteen. Tämän jälkeen täytä yhteystietosi, kotikuntasi ja valitse oma terveysasemasi. Lopuksi tarkista yhteystietosi, hyväksy palvelun käyttöehdot ja tietojen käsittely ja paina LÄHETÄ-painiketta. Olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä klo 16 mennessä.

Rokotustilaisuudet, ajat ja paikat.

Päivitetty 8.11.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN