Keusoten hoivakotien omaisvierailuissa otettiin avuksi siirrettävä ovihälytin – Myös sähköinen ajanvarausjärjestelmä on suunnitteilla

Keusotessa käynnistyi marraskuun 2020 alkupuolella pilottihanke Hyvinkään Ylähovin ja Mäntsälän Kotokartanon ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Pilotissa testattiin siirrettäviä ovihälyttimiä omaisvierailujen mahdollistamiseksi asukkaiden huoneissa koronapandemian aikana.

– Pilottihanke sujui niin hyvin, että ovihälyttimet on otettu avuksi kaikissa Keusoten omissa ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumispalvelun yksiköissä. Lähiaikoina otamme käyttöön myös sähköisen ajanvarausjärjestelmän, jonka avulla vierailijat voivat itsenäisesti varata vierailuajankohdan hoivakotiin, kertoo ylilääkäri Kaisa Rajala Keusotesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vierailuajankohdan sopiminen hoitavan yksikön kanssa voidaan tehdä joko puhelimitse tai hieman myöhemmin julkaistavan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Vierailulle saavuttaessa huolehditaan hygieniamääräysten noudattamisesta ja lopuksi läheinen ohjataan asumispalveluasiakkaan omaan huoneeseen vierailulle. Tämän jälkeen hoitaja asettaa ovihälyttimen huoneen oveen vierailun ajaksi. Jos omainen avaa huoneen oven ennen vierailuajan päättymistä, hälytin kutsuu hoitajan paikalle.

– Ovihälyttimen avulla hoitajat pystyvät valvomaan ja opastamaan yksikön sisällä tapahtuvia vierailuja huomattavasti helpommin. Toimintamallilla rajataan vierailijoiden omatoimista liikkumista ja muiden asukkaiden kohtaamista ikääntyneiden asumispalveluyksiköissä pandemian aikana, Kaisa Rajala korostaa.

Tavoitteena lisätä asukkaiden ja omaisten yhteistä laatuaikaa

Ovihälyttimen avulla halutaan varmistaa se, että vierailijan saapuminen ja lähteminen voidaan hoitaa hallitusti ja turvallisesti koronapandemian aikana. Vieraita asumispalveluyksikössä voi olla samaan aikaan enintään 2:lla asukkaalla. Hygieniamääräykset pysyvät yksiköissä yhä ennallaan ovihälyttimestä huolimatta. Vierailijoiden tulee siis olla täysin terveitä, käyttää kasvomaskia koko vierailun ajan sekä desinfioida usein käsiään. Vaikka turvavälejä on yhä hyvä noudattaa, ovat esimerkiksi asukkaan kynsien leikkaaminen ja lakkaaminen, hiusten kampaaminen, paplareiden laittaminen sekä niskahieronta sallittuja vierailun aikana. Sen sijaan syöminen ja juominen on vierailun aikana kielletty sekä asukkaalta että vierailijalta.

– Haluamme tarjota asukkaille ja heidän läheisilleen kodinomaisia yhteisiä hetkiä asukkaan omassa huoneessa. Uuden käytännön tavoitteena on parantaa asukkaiden elämänlaatua koronapandemian aikana sekä kasvattaa vierailukäyntien määrää. Kertakäynnillä ikääntyneen asukkaan luokse voi tulla kylään enintään kaksi läheistä ja tapaamisaika on kestoltaan enintään noin tunnin mittainen, sanoo Rajala.

Keusoten infektio- ja tartuntatautiyksikkö on arvioinut, ettei koronaviruksen tarttumisriski ole tällä tavoin toimittuna merkittävämpi kuin erillisessä tapaamistilassa tavattaessa. Tärkeintä on, että hygieniamääräyksiä noudatetaan huolella.

Pandemian alkuvaiheessa kaikki vierailut asumispalveluyksiköissä olivat kiellettyjä. Kesän ja syksyn aikana tapaamiset järjestettiin useissa yksiköissä ulkona lukuun ottamatta saattohoitoon liittyviä omaiskäyntejä. Lisäksi on hyödynnetty erillisiä normaalisti muuhun käyttöön tarkoitettuja tapaamistiloja. Kylmä, luminen, loskainen ja liukas talvi tekee ulkotapaamisista lähes mahdottomia etenkin asukkaille, jotka ovat vuodepotilaita tai tarvitsevat liikkumiseen rollaattoria ja pyörätuolia. Uuden toimintamallin käyttöönotto olikin hyvin tärkeää erityisesti vuodepotilaita ajatellen.

– Muiden tapaamistilojen järjestäminen on ollut pandemian aikana haasteellista. Käytössä on ollut niin kampaamotiloja, takkatupia kuin tapaamiseen tarkoitettuja konttejakin. Myös ilta-ajat ovat olleet vähissä suuren kysynnän, rajallisten tilojen sekä henkilöstöresurssin vuoksi, Rajala luettelee.


Lisätietoja:

  • Kaisa Rajala, Keski-Uudenmaan sote, ylilääkäri, kotihoito, asumispalveluyksiköt, geriatrinen keskus ja palliatiivinen hoito, kaisa.rajala@keusote.fi

AdobeStock_384576636_L_1300px.jpg

Päivitetty 16.12.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN