Suositus kasvomaskin käyttöön Keusoten alueen työpaikoilla

Keusote suosittaa kasvomaskin käyttöä työpaikoilla koronavirustartuntojen kiihtymisvaiheessa

COVID-19 tartunnan saanut on tartuttava jo 1 - 2 päivää ennen oireiden alkua. Tartunta voi myös olla hyvin lieväoireinen. Tämän vuoksi on tärkeää ottaa kaikki torjuntakeinot käyttöön Keusoten alueella. Valtioneuvosto on antanut etätyösuosituksen 15.10.2020, joka on voimassa toistaiseksi. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, Keusote suosittaa alueen työpaikoille kasvomaskin käyttöä työpäivän aikana erityisesti niihin tilanteisiin, kun ihmiset tapaavat toisiaan. Kasvomaski kannattaa olla kasvoilla kiinteistöön saavuttaessa. Kasvomaskin käyttö suojaa altistumisilta myös julkisissa kulkuneuvoissa ja kimppakyydeillä matkustettaessa.

Kasvomaskin käyttö työpäivän aikana

 • Käytä kasvomaskia aina. kun tapaat muita ihmisiä, esimerkiksi
  • kokouksissa, joita ei voi järjestää etänä
  • työpaikan yhteisissä tiloissa liikkuessa
  • taukotilassa, kun et syö tai juo
  • aina, kun et pysty pitämään hyvää turvaväliä muihin ihmisiin
 • Kun työskentelet yksin omassa työhuoneessasi, et tarvitse kasvomaskia.
 • Kasvomaskin käytön lisäksi tulee muistaa muut koronan torjuntatoimet: hyvä käsi- ja yskimishygienia, noin kahden (2) metrin turvaväli ja se, että oireisena ei saa tulla töihin.
 • Muista käyttää kasvomaskia turvallisesti: pue ja riisu kasvomaski puhtain käsin, älä koskettele kasvomaskia käytön aikana, älä laske kasvomaskia välillä alas kaulalle ja nosta takaisin kasvoille.
 • Kasvomaski suojaa tämän hetken tiedon mukaan muita ihmisiä paremmin kuin visiiri. Tämän vuoksi kasvomaski on parempi vaihtoehto. Kasvomaskeja on erilaisia (kansanmaski, kirurginen suu-nenäsuoja, kangasmaski), ja sovittamalla löydät itsellesi sopivimman. Ns. tuubihuivi ei sovellu tartuntojen torjuntaan.

Kasvomaskin käyttö vaatii totuttelua. Jos terveydellisistä syistä et voi käyttää kasvomaskia työssäsi, neuvottele työterveyshuollon kanssa vaihtoehdoista. Perussairauden hoitotasapainoon ja työolosuhteisiin- ja tehtäviin voi mahdollisesti vaikuttaa. Yksilöllisen harkinnan mukaan vaihtoehtona voi olla visiirin käyttö.

 • Mikäli todettaisiin, että työntekijä olisi ollut työpaikalla tartuttavuusaikana samassa huoneessa muiden työntekijöiden kanssa ilman maskia 15 minuuttia tai pidempään, joutuvat muut työntekijät jäämään kotikaranteeniin altistumisen vuoksi.
 • Riskitilanteita ovat ruoka- ja juomatauot, koska syödessä ja juodessa ei voi pitää maskia. Muiden työntekijöiden altistumisten ja karanteenien estämiseksi yhteisruokailuja tulee välttää. Taukotilojen käyttöä voi porrastaa ja tilassa yhtaikaa olevien määrää voi rajoittaa ohjein. Altistuneiden kartoitus onnistuu, jos taukotilassa asioimisesta pidetään seurantalistaa.

Voit hyödyntää koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi Työterveyslaitoksen viestintämateriaaleja, esimerkiksi taukotilojen, aulojen, hissien ja kokoushuoneiden seinälle tai työpisteisiin. Materiaalit https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/opasteet-huoneentaulut

Päivitetty 26.10.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN