Keusote seuraa koronavirustilannetta – epidemia-alue on Manner-Kiina

Kiinassa on todettu keuhkokuumetapauksia joulukuusta 2019 alkaen, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (2019-nCoV). WHO:n mukaan tapauksista suuri osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä, lapsilla todetut tapaukset ovat olleet harvinaisia. Yleisesti koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä, että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion eli flunssan. Kuolleisuus uuteen koronavirukseen on noin 2%.

Toistaiseksi useimmilla tartunnan saaneilla on ollut yhteys Kiinaan Hubein maakuntaan, joka sisältää Wuhanin kaupungin. Tautitapausten määrä myös muualla Manner-Kiinassa on lisääntynyt. Yksittäiset tautitapaukset matkailuun liittyen ovat Suomessa mahdollisia. Suomessa on toistaiseksi todettu vain yksi tartunta matkailijalla Lapissa.
Tällä hetkellä koronavirustartuntaa tutkitaan vain, jos potilaalla on oireita ja hän on oleskellut 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua Manner-Kiinassa, tai hänellä on ollut lähikontakti laboratoriovarmennettuun koronavirustapaukseen. Oireita ovat kuume, yskä ja hengitysvaikeus. Alueelta palaavat oireettomat henkilöt voivat palata kouluun tai työpaikalle normaalisti. Varmennetun tautitapauksen lähipiirin seuranta ohjeistetaan terveydenhuollon toimesta erikseen.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ole yhteydessä omaan terveysasemaan puhelimitse. Aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä Päivystysapuun 116117. Mahdollisen tartuntavaaran vuoksi lääkäri haastattelee sinut ensin puhelimitse, ja suunnittelee tarvittaessa siirtymisen tutkimuksiin ja hoitoon erikoissairaanhoitoon yhteistyössä infektiolääkärin kanssa. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Keusotessa seuraamme ja noudatamme THL:n ja HUS:n ajantasaisia ohjeita. Keusotessa on varauduttu hyvin uudenlaiseen koronavirukseen sairastuneiden tunnistamiseen ja hoitamiseen.

Tiedotamme tilanteen muuttuessa.

Lisätietoa THL:n sivulta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus

Infektio- ja tartuntatautiyksikkö:

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen
Hygienia- ja tartuntatautihoitaja Hanna Hyytiäinen
Hygienia- ja tartuntatautihoitaja Anne Juvonen

Ota yhteyttä: infektiot.tartuntataudit@keusote.fi

Päivitetty 7.2.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN