Keusote pilotoi: Siirrettävä ovihälytin avuksi hoivakotien omaisvierailuissa koronapandemian aikana

Keusotessa käynnistyy marraskuun alkupuolella uusi pilottihanke Hyvinkään Ylähovin ja Mäntsälän Kotokartanon ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Pilotissa testataan siirrettäviä ovihälyttimiä omaisvierailujen mahdollistamiseksi yksiköissä koronapandemian aikana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensin lähiomainen sopii ennakkoon vierailuajankohdan hoitavan yksikön kanssa kuten tälläkin hetkellä. Vierailulle saavuttaessa huolehditaan hygieniamääräysten noudattamisesta ja lopuksi läheinen ohjataan asumispalveluasiakkaan omaan huoneeseen vierailulle. Tämän jälkeen hoitaja asettaa ovihälyttimen huoneen oveen vierailun ajaksi. Jos omainen avaa huoneen oven ennen vierailuajan päättymistä, hälytin kutsuu hoitajan paikalle.

– Ovihälyttimen avulla hoitajat pystyvät valvomaan ja opastamaan yksikön sisällä tapahtuvia vierailuja huomattavasti helpommin. Tavoitteena on rajoittaa vierailijoiden omatoimista liikkumista ja muiden asukkaiden kohtaamista ikääntyneiden asumispalveluyksiköissä pandemian aikana, kertoo ylilääkäri Kaisa Rajala Keusotesta.

Tavoitteena lisätä asukkaiden ja omaisten yhteistä laatuaikaa

Ovihälyttimen avulla halutaan varmistaa se, että vierailijan saapuminen ja lähteminen voidaan hoitaa hallitusti ja turvallisesti koronapandemian aikana. Hygieniamääräykset pysyvät asumispalveluyksiköissä yhä ennallaan ovihälyttimestä huolimatta. Vierailijoiden tulee siis olla täysin terveitä, käyttää kasvomaskia koko vierailun ajan sekä desinfioida usein käsiään. Vaikka turvavälejä on yhä hyvä noudattaa, ovat pilotissa esimerkiksi asukkaan kynsien leikkaaminen ja lakkaaminen, hiusten kampaaminen, paplareiden laittaminen sekä niskahieronta sallittuja vierailun aikana.

– Haluamme tarjota asukkaille ja heidän läheisilleen kodinomaisia yhteisiä hetkiä asukkaan omassa huoneessa. Pilotin tavoitteena on parantaa asukkaiden elämänlaatua koronapandemian aikana sekä kasvattaa vierailukäyntien määrää. Kertakäynnillä ikääntyneen asukkaan luokse voi tulla kylään enintään kaksi läheistä ja tapaamisaika on kestoltaan noin tunnin mittainen, sanoo Rajala.

Uudessa toimintamallissa vierailija kohtaa ainoastaan hoitajan sekä asukkaan huoneessaan. Keusoten infektio- ja tartuntatautiyksikkö on arvioinut, ettei koronaviruksen tarttumisriski ole tällä tavoin toimittuna merkittävämpi kuin erillisessä tapaamistilassa tavattaessa. Tärkeintä on, että hygieniamääräyksiä noudatetaan huolella.

Pandemian alkuvaiheessa kaikki vierailut asumispalveluyksiköissä olivat kiellettyjä. Kesän ja syksyn aikana tapaamiset on järjestetty useissa yksiköissä ulkona lukuun ottamatta saattohoitoon liittyviä omaiskäyntejä. Lisäksi on hyödynnetty erillisiä normaalisti muuhun käyttöön tarkoitettuja tapaamistiloja. Kylmä, luminen, loskainen ja liukas talvi tekee ulkotapaamisista lähes mahdottomia etenkin asukkaille, jotka ovat vuodepotilaita tai tarvitsevat liikkumiseen rollaattoria ja pyörätuolia. Pilotin onnistuminen olisikin hyvin tärkeää erityisesti vuodepotilaita ajatellen.

– Muiden tapaamistilojen järjestäminen on ollut pandemian aikana haasteellista. Käytössä on ollut niin kampaamotiloja, takkatupia kuin tapaamiseen tarkoitettuja konttejakin. Myös ilta-ajat ovat olleet vähissä suuren kysynnän, rajallisten tilojen sekä henkilöstöresurssin vuoksi, Rajala luettelee.

Parin viikon mittaisen pilotin jälkeen vuorossa on saatujen kokemusten ja palautteiden arviointi. Jos pilotti osoittautuu toimivaksi, niin käytäntö laajennetaan pandemian ajaksi kaikkiin Keusoten asumispalveluyksiköihin.


Lisätietoja pilottihankkeesta:

Kaisa Rajala, Keski-Uudenmaan sote, ylilääkäri, kotihoito, asumispalveluyksiköt, geriatrinen keskus ja palliatiivinen hoito, kaisa.rajala@keusote.fi

Palvelujohtaja Erja Pentti, Ikäihmisten ja vammaisten palvelut, erja.pentti@keusote.fi, p. 050 497 2650

Kun haluat tulla tapaamaan läheistäsi hoivakotiin, olethan ensin yhteydessä asumispalveluyksikköön ja sovit tapaamisen järjestelyistä. Yhteystiedot löytyvät kuntakohtaisista alasvetovalikoista asumispalveluyksiköiden sivuilta.


AdobeStock_334478318_Ikäihminen ja läheinen ikkunassa_L1300px.jpg

Päivitetty 16.12.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN