Keski-Uudenmaan sote varmistaa lähipalvelut

Keski-Uudenmaan soten kuuden kunnan alueella on suunniteltu sote-palveluiden uudistamista jo vuodesta 2015. Taustalla on yhdessä havaittu tarve toiminnalliseen ja asiakashyötyjä lisäävään kehittämiseen. Jotta suunnitelmat voidaan viedä käytäntöön, on tarpeen sopia myös hallinnollisesta mallista. Hankkeen kuusi kuntaa päättävät vielä toukokuun aikana yhteisen järjestämiskuntayhtymän perustamisesta. Järjestämiskuntayhtymä tulee ohjaamaan sopimuksin kuntien sote- palvelutuotantoa. Poliittinen ohjaus tapahtuu yhtymävaltuustossa ja yhtymähallituksessa.

Keski-Uudenmaan soten tavoitteena on nimenomaan varmistaa ja vahvistaa lähipalveluita alueella. Taloudelliset hyödyt tulevat vähitellen, kun toimintamallit yhdenmukaistuvat ja järkeistyvät.  Kuntalaisten näkökulmasta kuntayhtymän käynnistäminen tarkoittaa sitä, että halutessaan he voivat saada palveluita myös muiden alueen kuntien toimipisteistä.  Lisäksi kuntalaisille koko alueella on suunnitteilla uusia lähipalveluita. Esimerkkejä ovat mm. sairaalatasoinen hoito potilaan kotona kotisairaalan toimesta, neuvonta- ja ajanvarauspalvelut yhden lähinumeron kautta, ikääntyneiden asioihin erikoistunut keskus, jolla on toimipisteitä kunnissa, sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden ja aikuissosiaalityön asiakkaiden matalan kynnyksen palvelut. 

Keski-Uudenmaan soten alueella on lähipäivinä käynnistymässä lääkäri- ja hoitajavastaanottojen valinnanvapauskokeilu, joka kestää vuoden 2018 loppuun saakka.  Siinä kerätään laajasti tietoa ja kokemuksia valinnanvapauden vaikutuksista ja tuloksellisuudesta. Kokeilulla tulee olemaan vaikutusta nyt eduskunnan käsittelyyn jätetyn valinnanvapauslainsäädännön toimeenpanoon.

Kokeilu käynnistyy 19.5.2017, mikäli tietojärjestelmissä ei tule viime hetken ongelmia. Kun tämä varmistuu, käynnistetään laajempi tiedottaminen. Tällä hetkellä tiedotuskanavat ovat www.keski-uudenmaansote.fi -nettisivut ja sosiaalinen media. Verkkosivuilla on myös Chat-mahdollisuus sekä usein kysyttyjen kysymysten lista vastauksineen. Keski-Uudenmaan soten esitteet ilmestyvät kirjastoon, palvelupisteisiin ja terveyskeskukseen vielä toukokuun aikana. Kuntalaisille järjestetään asukasiltoja valinnanvapauskokeilun tiimoilta. Näiden päivämäärät ilmoitetaan myös Keski-Uudenmaan alueen lehdissä myöhemmin. Yksityiset palveluntuottajat ovat jo käynnistäneet omaa mainontaansa.

Tämän hetken tiedon mukaan maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2019 alusta. Tämän jälkeen kunnilla ei ole enää mitään roolia sote-palveluitten järjestämisessä eikä tuottamisessa. Keski-Uudellamaalla halutaan valmistautua tulevaan suunnittelemalla ja toimeenpanemalla jo tässä vaiheessa mahdollisimman asiakaslähtöiset palvelut, jotka voidaan siirtää myöhemmin maakunnan toimintaan.

Päivitetty 14.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN