Kauan odotettu asunto ensin -yksikkö aloitti toimintansa Järvenpäässä

Järvenpään Pajalaan on valmistunut vuokratalo nimeltään Wärttinä II, jossa on 20 asunto ensin -periaatteella toimivaa tukiasuntoa, 4 kriisiasuntoa ja 69 tavallista vuokra-asuntoa. Asunto ensin on asunnottomuustyön malli, jossa ajatellaan että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle. Myös vaikeista päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä voi pärjätä tavallisessa vuokra-asunnossa, jos hän saa asumiseensa oikeanlaista tukea.

Tukiasunnot ovat täyttymässä nopeasti, sillä aiemmin Järvenpään entisellä paloasemalla asuneet asukkaat siirtyivät helmikuun alussa uusiin tiloihin Wärttinä II:een.

”Wärttinä II on kulkenut pitkän tien suunnittelusta toteutukseen. Järvenpään kaupunki on halunnut kitkeä asunnottomuutta alueeltaan. Nyt vihdoin vanhoissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa asuneet ovat päässeet uusiin asuntoihin. Wärttinä II:ssa asukkailla on oma yksiö, jossa on keittiö ja kylpyhuone eli heillä on nyt oma koti. Tästä olemme kaikki asunnottomuutta kohdanneet iloisia.” kertoo Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän asumispalvelujen esimies Pirjo Komulainen. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen asumismuotomalli, jossa tukiasunnot ja normaalit vuokra-asunnot ovat samassa rakennuksessa.

Diakonissalaitoksen Hoiva Oy vuokraa asunnottomille tarkoitetut tukiasunnot Keusoten osoittamille asukkaille tuottaen samalla asumisen tuen palvelut. Hoiva tuotti palvelut myös paloasemalle, joten ainakin osa uuden paikan henkilökunnasta on asukkaille entuudestaan tuttuja. Työryhmä kasvoi muuton yhteydessä tuoden mukanaan uutta virtaa ja ideoita. ”Oikein kivoja kaikki!” kehaisee eräs asukkaista henkilökuntaa.

Yksikönjohtaja Juha Soivio Hoivalta toteaa tyytyväisenä, että toiminta on käynnistynyt hyvin ja asukkaita saadaan pian talo täyteen. ”Olemme herkullisessa vaiheessa, jossa päästään pikkuhiljaa toteuttamaan asioita, joista on vuoden verran väestötiloissa haaveiltu”. Tilojen puolesta Wärttinä II:ssa on mahdollista toteuttaa myös hävikkiruokapalvelua. ”Olemme mukana Yhdessä katettu -hankkeessa, jossa kaupat lahjoittavat hävikkiruokaa verkoston toimipisteisiin. Jatkossa asukkaat ja opiskelijat voivat vaikka muutaman kerran viikossa valmistella yhdessä ruokaa.”

Wärttinä II:n alakerrassa on aloittanut toimintansa myös Hoivan ylläpitämä kansalaistoiminnan keskus Wärtsi. Se toimii asukkaiden, oppilaitosten, järjestöjen, naapureiden ja vapaaehtoisten kohtaamispaikkana. Tavoitteena on aktiivinen toiminta, jonka suunnitteluun ja toteutukseen osallistuisi erilaisia ihmisiä ympäri Järvenpäätä. Yhteiset tilat ovat viihtyisät, hyvän kokoiset ja muunneltavissa käyttötarpeen mukaan.

Tukiasuntojen lisäksi Wärttinä II:ssa on neljä kriisiasuntoa akuuttiin ja lyhytaikaiseen asunnottomuuteen. Asumisen tuen palveluiden lisäksi palvelukokonaisuuteen kuuluu yksittäisiä vuokra-asuntoja eri puolilla Järvenpäätä, joihin Hoiva tuottaa kotiin vietävät palvelut. Vaihtoehtoisesti voi siis asua yhteisöllisemmässä tai itsenäisemmässä asumismuodossa. Monen asukkaan tavoitteena on edetä kevyemmin tuettuun tai täysin itsenäiseen asumiseen.

Hoivalla on pitkät perinteet asunto ensin -toiminnasta ja tähän toimintaan sisältyy myös aktiivinen naapurustotyö, jolla pyritään vahvistamaan asuinalueen turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Wärttinä II rakennuttajana on toiminut Y-Säätiö ja vuokra-asunnot on vuokrattu M2-Kotien kautta. Vuokra-asunnoille oli kova kysyntä vuokrien kohtuuhintaisuuden ja kohteen sijainnin vuoksi. Tavanomaiset vuokra-asunnot vuokrataan suoraan asukkaille tarveharkintaisesti ARA-perustein.

Päivitetty 5.3.2020 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN