Etälääkärin vastaanotto

Keusote aloitti noin kuukausi sitten Mäntsälän kiirevastaanotolla etälääkärin vastaanottokokeilun turvatakseen hoidon äkillisesti sairastuneille mäntsäläläisille. Pääsyynä nopeaan aloitukseen oli pula päivystävistä lääkäreistä. Kokeilun tarkoituksena on etsiä ja testata uusia palvelumuotoja, joilla pystytään turvaamaan palvelut koko alueen asukkaille, ei vain yksittäisen kunnan. Tämän kokeilun aloitimme Mäntsälästä. Asia on nostanut esiin keskustelua niin sosiaalisessa mediassa kuin paikallislehtien mielipideosastoilla. Mielipiteissä on ihmetelty ja kritisoitu niin uuden palvelun käyttöönottoa, sen potilasturvallisuutta kuin siitä tiedottamista.

Tiedottaminen asiasta ei ole ollut niin ennakoivaa kuin sen pitäisi olla, vaan viime hetken tiedottamista. Tästä olemme pahoillamme. Mäntsälän tapauksessa ennakoivaa tiedotusta ei ollut, koska päätös ja palvelun aloitus tapahtuivat nopeasti. Koska etälääkärin vastaanotto on vieras toimintamuoto ja herättää paljon kysymyksiä ja tunteita, tulemme seuraavan kuukauden aikana kertomaan, millainen palvelu on kyseessä, miten se käytännössä toimii sekä millaisia kokemuksia palvelusta on tähän mennessä saatu.

Etälääkärin vastaanoton potilasturvallisuus, vastuukysymykset ja palvelumuodon laillisuus ovat olleet aiheina lehtien mielipidekirjoituspalstoilla. Palvelun toteuttaa kokeilun ajan Savoa Partners Oy, jolta saimme vastauksia kokemuksista ja vastuuasioista.

”Etävastaanotolla pystytään hoitamaan suurin osa terveysongelmista. Tutkimusten mukaan potilaan kuvaamat asiat ja sairauskertomuksen tiedot tuottavat 90% tapauksista lähes varman diagnoosin. Siten potilaan kliinisen tutkimisen ja kokeiden arvo on pieni yleisempien sairauksien kohdalla. Tarvittaessa potilas ohjataan aina vastaanotolle ja tutkimuksiin. Etävastaanotoillamme on ollut jo lähes 30.000 potilasta, joka vastaa keskikokoisen terveyskeskuksen vuosittaista potilasmäärää. Lääkärimme ovat erittäin kokeneita, valvomme laatua ja meillä on reaaliaikainen konsultaatiojärjestelmä” sanoo Savoa Partnersin lääkäri Pia Luukkonen.

” Potilasturvallisuus on meille tärkeää ja vastuukysymykset selkeitä. Lääkäri vastaa toiminnastaan ja hoidon turvallisuudesta. Savoa Partners Oy varmistaa, että lääkärillä on tarvittavat oikeudet ja etävastaanoton vaatimat kyvyt ja taidot. Keusote ohjeistaa toimintatavat, ja me varmistamme, että niitä noudatetaan.”, lisää Luukkonen.

Keusoten avopalvelujen päällikkö Susanna Pitkänen lisää tähän: ”Keusote valvoo ja seuraa tiiviisti palvelun tuottajan toimintaa ja sen vaikutuksia”.

Mäntsälän uutisten mielipidekirjoituksissa pohdittiin 10.4., voiko diagnoosin tehdä puhelimitse ja onko etälääkäritoiminta lainmukaista? Vastausta pyydettiin Valviralta, jonka lakimies otti kantaa esitettyihin kysymyksiin. Valviran vastaus on luettavissa Mäntsälän Uutisten 17.4. näköislehden ”Lukijalta”-osiosta https://www.lehtiluukku.fi/lehti/mantsalan-uutiset

Päivitetty 14.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN