Etälääkärin kiirevastaanotto käynnistyi 1.3. Mäntsälässä

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä aloitti etälääkäritoimintakokeilun Mäntsälän kiirevastaanotolla pe 1.3.19. Syynä uuden toimintamallin nopeaan käyttöönottoon oli pula päivystävistä lääkäreistä. Näin toimimalla pystyimme turvaamaan hoidon äkillisesti sairastuneille kuntalaisille. Jos etälääkäritoimintaa ei olisi aloitettu, niin Mäntsälän kiirevastaanotto olisi jouduttu sulkemaan ja potilaat ohjaamaan Hyvinkäälle. Etälääkärin kiirevastaanotto toimii perjantaisin klo 15-18 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18.

Etälääkärin vastaanotolla hoidettiin ennätykselliset 110 potilasta

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu oli Mäntsälän kiirevastaanotolla normaalia vilkkaampi. Lääkärille ohjattuja potilaita on keskimääräisesti viikonlopun aikana yhteensä noin 40, tänä viikonloppuna lähes kolminkertainen määrä.

Toimintamallin uudistamisen johdosta 35 kuntalaista sai hoidon myös vähemmän kiireelliseen asiaansa kotisohvalta käsin. Vanhassa mallissa heidät olisi käännytetty ottamaan yhteyttä uudelleen arkena apua saadakseen.

Yleisimpiä etälääkärin vastaanotolla hoidettavia vaivoja olivat ylähengitystieoireet, tuki- ja liikuntaelinvaivat ja pienet vammat. Valtaosa näistä hoidettiin kokonaan etänä, ja lääkäri kirjoitti tarvittaessa sähköisen reseptin, sairauslomaa sekä teki hoitosuunnitelman jatkotoimenpiteistä. Lisäksi osaan potilaista etälääkäri oli vielä uudestaan yhteydessä saman tai seuraavan päivän aikana voinnin seuraamiseksi.

Kuntalaisia on ohjeistettu soittamaan hoitajalle numeroon 040 314 5500 ennen kiirevastaanotolle tuloaan. Viikonlopun potilaista valtaosa toimi hienosti näin, mikä nopeutti hoidon aloitusta. Samalla vähennettiin turhaa terveysasemalle matkustamista, kun potilas pystyi odottamaan kotona lääkärin yhteydenottoa. Kiirevastaanotolla oli viikonloppuna paikan päällä kaksi hoitajaa tekemässä ensiarviota ja toteuttamassa etälääkärin ohjeistamaa hoitoa.

Hyvinkään sairaalassa seurataan mäntsäläläisten päivystyskäyntejä. Viime viikonloppuna kävijämäärissä ei nähty muutoksia aikaisempaan verrattuna.

Kiitoksia, kyselyä ja keskustelua

Kiirevastaanoton hoitohenkilökunnan ja etälääkäripalveluja tuottavan yrityksen mukaan etävastaanotosta ja lääkärin toiminnasta on viikonlopun potilailta saatu suoraan myönteistä palautetta.


Kuntayhtymä aloitti myös heti maanantaina potilaiden kokemuksien kartoittamisen etälääkärin vastaanotosta. Osalta viime viikonlopun potilaista on kysytty kokemuksia ja mielipiteitä etälääkärin vastaanotosta ja sen toimivuudesta.


Uusi toimintamalli herättää paljon kysymyksiä, erilaisia mielipiteitä ja kannanottoja, joista on hyvä yhdessä keskustella. Tämän takia järjestämme mäntsäläläisille asukasillan torstaina 14.3.-19 klo 18-19.30 Mäntsälän terveysaseman tiloissa. Tervetuloa kuulemaan toiminnan sisällöstä ja keskustelemaan!

Päivitetty 14.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi
Vaihde p. 019 711 0000,
ma-pe klo 8-16

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 
Laskutus:

Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694

Operaattorin Telia/CGI tunnus:
003703575029


Verkkolaskulla näkyvä postiosoite / skannauspalvelu:
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
003728449694
PL 299
02066 DOCUSCAN